2007-06-06 09:43:22

A platánfa

 A platánfélék családja - Platanaceae

Egyetlen nemzetségből és 6-7 fajból álló család. Hazája az északi félteke: Észak-Amerika, Délkelet-Európa és a Himalája.
 

 Lombhullató, tenyeresen karéjos levelű fák, amelyeknek virágai egyivarúak, kis gömb alakú fejecskébe tömörülnek. A családban általános a szélbeporzás. A termés kis szőrös makk. A platánok kérge jellegzetesen pikkelyekben hámló. Egyes fajok rendkívül magas kort érnek meg. Fájukat gyakran asztalosfának vagy papírgyártásra használják. A legtöbb faj kedvelt dísznövény: kertekben, parkokban, utcai sorfaként találkozhatunk velük. Az Észak-Amerikából származó és a délkelet-európai keleti platán (P. orientalis) egymással gyakran hibridizálódik.


Forrás: Kempelen Farkas Digitális Könyvtár

fotó grafikai stúdió

1 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
Blog  felvétele kedvencek közé
Szerzõ hozzáadása a kedvencekhez
Google PageRank
Add a Startlaphoz

A blog rövid leírása

2006 tavaszán egy szép platánfa tövében a Dózsa György út és a Városligeti fasor sarkán megnyílt a Platán Étterem. Akkor még nem gondoltuk sem mi vendéglátósok, sem pedig a kreatív

Startlapjaink
Civertan Grafikai Stúdió

Rólam

A Platán Éttermet is családi vállalkozásban vezetjük. Közülünk a gasztronómiai vonalat a Nott család képviseli, ugyanis atyai nagyanyám konyhafőnökként irányította az ajkai Timföldgyár üzemi konyháját. Szeretném hangsúlyozni, büszkén gondolok arra, hogy a lehetőségeimhez képest naponta több száz ember számára készítek ízletes ételeket. Édesapám szintén a szakmában dolgozott, vendéglátói pályája során több vendéglátó-ipari egységet is igazgatott. Öcsém szakács lett, valamint édesapám felesége is e szakmában keresi a kenyerét - ő fogja össze munkánkat. Húgom az angol nyelv segítségével menedzseli munkánkat. Férjemmel, aki a társam az üzleti életben is, 3 gyermekünk nevelése mellett közösen vezetjük a családi vállalkozást.

Blogroll

Archívum

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.etteremplatan.blogter.hu/
2Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet